Over ApuliŽ / Puglia

Apulië, de onontdekte schatkamer van Italië
Wij horen vaak dat l "de hak van de Italiaanse Laars" genoemd, heeft voor elk wat wils. Het is het land van de Middeleeuwse Kastelen, de Romaanse Kathedralen, de Barokpaleizen en de canyons met rotskerken. Niet in de laatste plaats willen we hier de bijzondere trulli-huisjes in Alberobello iApulië het laatste best bewaarde geheim van Italie is en daar zijn wij het volledig mee eens! Onze liefde voor dit mooie gebied willen we graag met U delen. Apulië is een zonovergoten streek met vele eigenheden, rijk aan natuur, historie, kunst en monumenten. De kleuren, geuren en smaken van haar liefelijke heuvelland en adembenemende landschappen, waar de lucht nog zuiver is en de zee nog schoon en transparant, zullen U verbazen. Wist U dat Apulië circa 800 kilometer kustlijn heeft?

 
Apulië, heeft als trekpleister de wonderschone Trulli Vallei. In deze vallei bevinden zich ook de witte Beroemde steden Zoals Martina Franca, Locorotondo en Ostuni.  
 
Apulië zal U ook verrassen op culinair gebied met zijn wijnen, gemaakt van oeroude inheemse druivensoorten, zijn excellente extra-vergine olijfolie en zijn eigen pastasoorten.
 
       
 
Kortom, het is teveel om op te noemen, wij nodigen u graag uit naar Apulië te komen en dit magische land zelf te ontdekken!
 
De Trulli
Wat zijn Trulli (meervoud van Trullo)?  Trulli zijn zeer oude stenen huisjes met kegelvormige daken Coni genaamd. Geen van de Trulli is gelijk aan elkaar en er zijn dan ook zeer veel verschillende soorten en maten. Trulli zijn volledig van steen gemaakt en hebben muren van soms wel 1,5 meter dik. Dit heeft het voordeel dat het in de warme Italiaanse zomers binnen koel blijft en 's winters zorgt het voor isolatie tegen de kou. In de streek tussen de stadjes Alberobello, Martina Franca, Locorotondo en Cisternino vindt men de Valle d'Itrea. Hier komen de Trulli in al hun schoonheid veelvuldig voor. Het glooiende landschap is bezaaid met kleine percelen grond met de daarop Trulli.

Unesco Werelderfgoed
Het leuke is dat de Trulli zijn uniek in de wereld En dat de Unesco de Trulli van Alberobello (een stadje met wel 1500 Trulli) tot Werelderfgoed heeft uitgeroepen. Ondanks dit is de streek in Nederland nog niet echt bekend. Men leeft in Apulië vaak ook nog van de landbouw en er wonen nog veel mensen in de Trulli, waar men vaak hun kleine landgoedje als een paradijsje onderhouden. De Trulli van Puglia, bekend in heel Italië en ver daar buiten zullen ook U betoveren!